Julgranspromenad i Österrike

Home / Österrike / Julgranspromenad i Österrike

Den 23:e december ställdes julgranen upp i vardagsrummet. När jag var ett litet barn, fick vi inte se julgranen innan julafton och därför satt min mamma ett lakan över glasdörren. Sedan försvann mina föräldrar in i vardagsrummet och pyntade julgranen. Min syster och jag försökte hålla oss borta från rummet och tystade vår nyfikenhet genom att leka eller titta på tv.

På morgonen den 24:e december packade vi in alla julklappar och tog på oss fina kläder. Vid kl. 16.00 när det blev mörkt ute, tog min pappa en liten promenad med oss för att titta på alla lysande granar i grannarnas trädgårdar. Promenaden kunde ta längre än en timme, så att min mamma hade tillräckligt med tid att förbereda de sista grejerna. Vi räknar alla lysande granar, försöker komma ihåg hur många det fanns förra året och jämförde olika juldekorationer.

När jag var liten, hade vi mycket snö runt jul och det var en mysig känsla att ta promenaden. Nuförtiden är det rätt så varmt och promenaden har därmed förlorat lite av sin glans. När vi kom hem, gav vi alla julklappar till min mamma, så att hon kunde lägga dem under julgranen. Sedan väntade vi tills mina släktingar kom hem till oss.

När alla hade anlänt, försvann min mamma in i vardagsrummet igen och alla väntade spänt på att julklockan ringde. Då fick vi äntligen öppna dörren och se julgranen som var pyntad med tomtebloss, ljusslinga, julgranskulor och godis. Medan vi står runt julgranen, spelade min morbror på gitarr och vi sjöng flera olika julvisor. Ofta glömde vi texterna, det var därför min moster gjorde flera sångböcker.

Efter vi hade sjungit, läste min moster högt en julberättelse – ibland också två. Då har det hunnit bli kväll och maten börjar tillagas. På julafton äter vi friterad karp med potatissallad, en vanlig julmat i Österrike. Viktigt för mig är dock att potatisssalladen är med majonnäs. Efter maten är det äntligen dags för julklapparna! Alla barn fick packa ut sina julklappar först och sedan de vuxna.

Vid kl. 23.00 åkte alla släktningar hem, men det var inte sista gången vi sågs under juldagarna. Efter en lugn juldag, träffade vi alla igen den 26:e december hemma hos min mormor för en stor middag med rökt lax.

Tack till Iris från Österrike för detta bidrag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *