Traditionen att hålla julmarknad är gammal, och kan spåras ända tillbaka till 1300-talet. I de tysktalande delarna av Europa började man att sälja varor inför vintern på stora marknader. Så småningom blev dessa marknader en omtyckt jultradition och man började sälja saker som hade med julen att göra.
En av de absolut äldsta julmarknaderna som finns, är den som hålls i Bautzen, Tyskland. Den har anor tillbaka till 1384! I Sverige började man hålla något som liknade julmarknader någon gång på 1500-talet. I Stockholm förvandlades marknadsplatserna, som fanns året runt, till mer julbetonade former inför julen. Här kunde man köpa mat, hantverk och annat som kunde behövas.
På 1800-talet fick julmarknaden sitt stora genombrott i Sverige, och idag är julmarknaden ett av de mest omtyckta julinslagen. De första brukar slå upp portarna i slutet av november, och de flesta håller sedan på till strax före julafton. På en klassisk julmarknad kan man köpa hemslöjd, lokalproducerad mat, godis, hantverk och annat smått och gott. Ofta finns det musikunderhållning och aktiviteter för barnen – som dans kring granen eller en träff med tomten.
Vill du besöka en julmarknad, ta en titt på denna lista över julmarknader i Sverige.