Mannen med det stora vita skägget, klädd i vitt och rött – visst känner vi igen honom? Men det många kanske inte tänker på är att den jultomte vi är vana att se idag faktiskt inte är särskilt gammal. Faktum är att traditionen med jultomte inte är gammal alls!
Vi tar det från början. Den nuvarande jultomten är en slags blandning av figurer från traditionella berättelser, myter, verkliga personer, sagor och reklam. 1823 publicerade en amerikansk tidning en dikt av Clement Clarke Moores. Dikten hette ”A Visit From St. Nicholas” och handlade om en rund liten man som åkte en släde dragen av åtta små renar.
Mannen var tjock och munter, och hade ett stort vitt skägg. Han klättrade ner i skorstenen och lämnade ett litet paket. Dikten spreds och jultomten var född. Idag ser tomten ut på lite olika sätt, och i olika länder har man olika historier om honom. I vissa länder tror man att han bor på Nordpolen, andra i Finland, Sverige eller på Grönland. Gemensamt är dock att han är en snäll man som kommer med julklappar till alla som har varit snälla under det gångna året.
Tomtens utseende
Det amerikanska namnet på jultomten, Santa Claus, kommer från nederländska Sinterklaas, eller Sankt Nikolaus. Han var en biskop i Turkiet på 300-talet som blev helgonförklarad för sin kristliga givmildhet. Han avbildas ofta i röd biskopsdräkt med vita detaljer. Det är Sinterklaas som ligger till grund för den typiska jultomten vi ser idag.
En modern myt är att det var Coca-Cola på 1930-talet som helt och hållet skapade den rödklädde jultomten, men så är alltså inte fallet. Rödklädda tomtar med vitt skägg hade funnits långt före Coca-Colas reklam. Svensk-ättlingen Haddon Sundblom (1899-1976) jobbade som reklamtecknare åt Coca-Cola, och hade ett finger med i spelet. Det var hans version av tomten som kom att standardisera bilden av jultomten som stor, glad och rödklädd med vitt skägg.
Den svenska tomten skapades av Jenny Nyström i slutet av 1800-talet. Hennes idylliska bilder av små gårdstomtar som förbereder för julen är än idag älskad av människor över hela världen. Det var hon som klädde tomten i gråblåa kläder, luva och skägg. Idag har den amerikaniserade jultomten tagit över, och vi har även börjat avbilda honom med släde och renar.
Jultomten i Sverige
I Sverige är det inte jultomten som alltid varit paketlämnare, utan i början av 1800-talet, precis när det blivit populärt att ge bort presenter i juletid, var det julbocken som kom med gåvorna. Man vet inte så mycket om julbockens ursprung, men en teori är att bocken symboliserade Sankt Nikolaus följeslagare, som var en slags djävulsliknande gestalt som hade till uppgift att bestraffa elaka barn. Bocken kan ha varit en rest från det katolska julfirandet.
När jultomten introducerades i Sverige i slutet av 1800-talet, glömdes julbocken bort och idag är den enda resten efter honom de halmbockar som vi gärna pyntar våra hem med. Traditionen är att jultomten knackar på ytterdörren och frågar ”Finns det några snälla barn?” varpå barnen svarar och han kommer in för att lämna paketen.
Chatta med jultomten
Vill du testa att prata eller chatta med jultomten så går det att göra under julen på Presenttips.se. Här finns en jultomte-chatbot som du kan prata med (utan att kunna skriva) och ställa alla de frågor du någonsin önskat ställa till jultomten!
Som barn kan man prata direkt med tomten, och få svar med tal.