Jultraditioner i Ghana

Julfirandet i Afrika skiljer sig en del från vårat eget julfirande. I Afrika finns i alla fall så mycket som 350 miljoner kristna människor, och julen är en mycket stark tradition i nästan alla afrikanska länder. Julen i Afrika handlar väldigt mycket om att gå i kyrkan, lyssna på prästen som predikar samt sjunga julsånger. I Ghana talar man språket Akan och God Jul på Akan är “Afishapa”.

Ghana är ett land i Afrika där det är väldigt vanligt att man samlas och sjunger julsånger tillsammans under december månad. På julafton så byter vissa julklappar, umgås med familjen och lagar festliga måltider. Dock så är utbyte av julklappar i Afrika inte lika vanligt som i de flesta andra länder. Ghana är ju ett ganska fattigt land, och långt ifrån alla har råd att köpa julklappar. Dessutom så satsar inte företagen i Afrika lika hårt på att marknadsföra julen så som till exempel USA och Sverige gör. Istället så är huvudsyftet med julen den religiösa aspekten; att hylla Jesu födelse, gå och sjunga i kyrkan – Och att ge julklappar är då bara en bisak. De som väl byter julklappar i de fattigare kommunerna ger ofta saker så som ljus, kläder, skolböcker, tvål och annat som man behöver i vardagen.

Dekorationer

Då de flesta delar av Afrika är så pass fattigt så brukar de flesta inte dekorera hemmen så mycket. Däremot så dekoreras butikerna och kyrkorna vilket gör att afrikanerna ändå kommer i kontakt med juldekorationer mycket under julen. Man dekorerar ofta palmer med olika juldekorationer så som små tomtar och julgranskulor med mera. Men afrikanerna sysslar desto mer med matlagning, som för de flesta av dem är en väldigt viktig del av julen.

Julmat i Ghana

Förutom att gå i kyrkan så är julmiddagen tillsammans med familj och vänner den mest populära jultraditionen i Ghana. Lamm eller biff är vanligt som huvudrätt men kyckling är också vanligt, och pudding gjord av plommon är populärt att ha till efterrätt. I Ghana är det dessutom ett måste med “Okra Soup” på julen. Det är en soppa gjord på gröna grönsaker, biff och fisk.

 

8 thoughts on “Jultraditioner i Ghana

 1. Gunnar says:

  Afrika är inte ett land utan en kontinent. Annars härlig sida!

  • Jultraditioner says:

   Det tycker jag inte texten antyder heller faktiskt. Det är mer ett upplägg kring julfirandet i kristna länder i Afrika som helhet och Ghana i synnerhet. Det kunde kanske vara tydligare.

   Roligt att du gillar sidan i alla fall!

  • Jultraditioner says:

   Självklart är det så, det var tryckfelsnisse som var i farten. Det skulle ju förstås stå Ghana, som jag har ändrat till nu.

 2. camilla says:

  Afrika är ju ett ganska fattigt land står det i texten. Så visst antyder texten det.

 3. carola says:

  Vet du hur det ser ut med jullov för barnen i Ghana? när det är och hur långt i så fall?
  mvh Carola

 4. Joe Frans says:

  Afishiapa betyder gott nytt år och Bronya betyder Jul. kAN VARA BRA ATT RÄTTA TILL

 5. Mimmi says:

  Klär dem i Ghana också ut sig till tomtar och yrar runt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *