Jultraditioner på Irland

Precis som de flesta andra länder så har även Irland en rad olika jultraditioner. Många av dem tros ha sin rot tillbaka då den Gaeliska kulturen var dominerande på Irland. Faktum är att julen är den viktigaste traditionen i Irland, och den som uppmärksammas och firas allra mest. Julen firas i Irland mellan den 24:e december och den 6:e januari, och den 8:e december ses av de flesta irländarna som starten på julen.

En av de vanligaste traditionerna är att man ställer ett tänt ljus i fönstren på huset. Det har många olika syften, men det är huvudsakligen en symbol för att välkomna Maria och Josef när de vandrade runt och sökte efter skydd. Det är också så att det endast är den yngsta familjemedlemmen som får tända ljuset eller ljusen. Sedan får ljuset bara släckas av en flicka som ska heta Mary (vilket är den engelska motsvarigheten till namnet Maria).

jullandskap på irland

Det finns också en tradition där man efter julaftonsmiddagen åter dukar bordet, ställer fram ett speciellt bröd fyllt med kärnor och russin, samt en kanna med mjölk och ett stort tänt ljus. Dörren till huset lämnas då också lite på glänt, och allt detta är tänkt att locka till sig Maria och Josef, eller någon annan hemlös vandrande person som är i behov av mat.

Det finns många andra speciella seder och traditioner, visste du till exempel om att människor brukar ställa fram paj samt en Guinness öl utanför dörren till tomten? I övrigt så firar man jul i Irland som på de flesta andra ställen. Julgran och julkrubba kan man se i de allra flesta hem i Irland under julen, och på julafton så umgås man med sin familj, byter julklappar, äter god mat och har det trevligt tillsammans.

Dekorationer

Det är mycket viktigt för irländarna att sätta upp en speciell ring av järnek på dörren eftersom att järneken var den viktigaste växten som brukade blomma vid juletid. I övrigt så är julgran och julkrubba de vanligaste juldekorationerna – Och allt ska tas ner den 6:e januari. Det anses bringa otur att ta ner dekorationerna tidigare.

Julmaten

Den traditionella julmiddagen består av kyckling eller gås och skinka med en rad olika grönsaker och ugnsstekt potatis. På vissa ställen i Irland är kryddig biff också vanligt att äta till middag under julen. I Irland har man ofta också en rad olika desserter som är populära till jul. Pudding, jultårta och Yule lug, som är en form av rulltårta med smörkräm är exempel på olika populära juldesserter.

13 thoughts on “Jultraditioner på Irland

 1. Malin says:

  Tror det ska stå “Och allt ska tas ner den 6:e januari” under Dekorationer och inte “6:e december”.
  Tack annars för en intressant hemsida! Det hjälpte mig med ett skolarbete.

 2. Karam says:

  tack för den här webbsidan, hjälpte mig mycket med ett arbete i skolan. en kompis rekomenderade den till mig.

 3. Ella says:

  Tack för all bra information! Den var till sjukt stor hjälp under ett skolarbete!

 4. arsletare says:

  mucket bra jobb admin:)

 5. Noomi says:

  Tack, detta hjälpte även mig med ett skolarbete! 😉

 6. Mikael says:

  Tack för hjälpen jag fick ett A i engelska

 7. […] irländska jultraditioner är sammanbundna med vikingarnas i och med att båda kulturerna firade vintersolståndet. Den vecka […]

  • Katar Sett says:

   Absolutely right. Yule was in the Nordic countries a celebration of the winter solstice thousands of years ago. Most things that people relate to “Christmas” are pagan. The Vikings spread it around. Christianity took over festivities by placing a Christian holiday on top of a pagan one. Try to search for the real history!
   Some things where invented by Germans in the early 19th century but they took everything from Nordic myths and tales.
   (The Yuletree, YulGnome with his chariot and reindeers, The lights both electric and real candles to scare away the pixies in the dark.
   The Yule decorations. Most of the food. All is pagan.
   The churchgoing, the hymns and building a crib are the only Christian things during Yule.
   The first time Christmas was celebrated in US was 26th of July.

 8. Evan says:

  Thank you, this helped me with a Skool uppguft.

 9. Tristan says:

  Det här hjälpte mig med ett skolarbete.

 10. Elin says:

  Tack så himla mycket för hjälpen med skolarbetet: Traditioner i engelspråkliga länder! det hjälpte mig jättemycket!

 11. Alva says:

  Kan ni snälla berätta om irlänsk juloftan är i irland ellr inte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *