Jultraditioner i Ryssland och Ukraina

Julfirandet i Ryssland, Ukraina och en rad andra öststater är inte alls som det vi är vana att se här i Sverige. Här är det nyårsafton den 31 december som är den största högtiden. Den ryska julen firas den 7 januari, detta eftersom den ryskortodoxa kyrkan går efter den julianska kalendern, och inte den gregorianska som de flesta i västvärlden gör.

Firandet

Under Sovjettiden var det förbjudet att fira religiösa högtider. Däremot firade man nyårsafton den 31 december, eftersom det inte hade någon religiös anknytning. Många av de ryska jultraditionerna flyttades till nyåret under kommunisttiden. Först 1992 blev det åter tillåtet att fira jul, men på grund av det långa uppehåller har detta levt kvar, och idag är nyårsafton den största högtiden på året. Man klär sina julgranar till den 31 december, och det är också den här dagen som man delar julklapparna.

I Ryssland är det inte jultomten som kommer med paketen, utan Fader Frost och hans barnbarn Snöflickan, eller Ded Moroz och Snergurotjka som de heter på ryska. Strax före nyårsafton firar man jolka, som är en fest där Fader Frost uppträder med sång och dans. Han underhåller barnen med olika lekar och delar i slutet av festen ut presenter, som oftast är choklad. Själva nyårsaftonen är som våran julafton här i Sverige. Man delar presenter, äter en stor middag och umgås med släkt och vänner. Vid tolvslaget går man ofta ut för att titta på fyrverkerier och skåla i champagne. Det är som julafton och nyårsafton på en och samma gång.

Den 7 januari firar man jul, eftersom man går efter den julianska kalendern. Om man är troende förbereder man sig inför julen med 40 dagars fasta. Julen är en stilla högtid som spenderas med familjen. Man äter en stor middag och besöker sedan kyrkan för att delta i en gudstjänst som varar sent in på natten. Så om du någon gång har planer på att fira just jul i Ryssland eller Ukraina gör du klokast i att göra det efter nyår!

Juldekorationer

Ryssarna dekorerar gärna sina hem inför nyår och jul. Man hänger upp vackra glasfigurer och andra pulprydnader. Julgranen dekoreras dagarna innan nyårsafton, och får sedan stå kvar fram till mitten av januari. Man klär den med vackra glaskulor, glitter, rosetter, ornament och stjärnor.

Julmaten

En traditionell rysk jul innefattar ofta böner, och vissa människor fastar i hela 39 dagar (fram till 6e januari). När fastan äntligen är över, och den första stjärnan syns på kvällshimmelen så övergår kvällen i ett storslaget firande.

På julbordet dukas tolv rätter fram, en efter varje apostel. Man äter mycket fisk, rödbetssoppa, frukter, bröd, bönor, potatis och huvudrätten Kutja, som är en gröt gjord på bär, russin, honung, vallmofrön och vete. Gröten symboliserar hopp och odödlighet. Man dricker gärna rödvin och te. Man äter inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

 

4 thoughts on “Jultraditioner i Ryssland och Ukraina

 1. Mikael Hjalmarsson says:

  Ni menar nog att man äter bönor. Böner är ju något man ber i kyrkan. 🙂

  • Ingvar Kruuse says:

   Böner stämmer nog, när det gäller vad man gör, inkl fasta.
   Däremot äter man bönor som mat.
   Läs lite noggrannare vad det står./ God jul/Ingvar.

 2. Roger K Olsson says:

  Tack för dessa fina tips om jultraditioner i Ryssland och Ukraina

 3. Suzie says:

  Vi äter ägg och kött med.Rödbetssallad och potatis sallad lax..rödbetssoppa sparar vi till iskalla januari hälsar en glad ryss från Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *