Jultraditioner i USA

Jultraditionerna i USA är ganska lika de som vi har i Sverige. Dock finns det ingen riktigt typisk amerikansk jul eftersom att USA består av folk från så många olika länder som långt tillbaka i tiden invandrade till USA.

Precis som här i Sverige så har amerikanerna en jultomte, som de kallar Santa Claus. Traditionen med Santa Claus uppstod först från den Holländska jultomten, Sintaklaas. Det tyska ordet för Sintaklaas är St. Nicholas, och det var tyskarna som förde traditionen med en jultomte vidare till USA på 1700-talet. Dock så blev jultomten inte allmänt uppmärksammad förrän i början av 1800-talet, och den tidens St. Nicholas hade ingen röd dräkt, ingen släde med renar, och han bodde inte heller på Nordpolen.

jul i usa

Det var istället på 1860-talet som tomten döptes om till Santa Claus, fick sina röda kläder och började flyga rensläden för att dela ut alla julklappar. I USA anser man att Santa Claus har två hem. Ett i Connecticut, där han och hans nissar gör i ordning och delar ut julklapparna, och det andra hemmet har han i New York. När det kommer till hur man firar julen i USA så varierar det ganska mycket mellan staterna eftersom att det finns en så stor mångfald av olika folk som ursprungligen kommer från olika kulturer.

I Alaska är det till exempel vanligt att pojkarna och flickorna går från hus till hus och sjunger julsånger, samtidigt som de har med sig en symbol av en stjärna som ska symbolisera Jesu födelse.

I Washington D.C har man traditionen att dekorera en jättelik julgran med dekorationer och ljus som presidenten sedan tänder genom att trycka på en knapp vid en speciell ceremoni.

På Hawaii så startar julen med att en båt som man kallar “Christmas Tree Ship” kommer till ön men en stor last av olika julgrejer, bland annat julgranar. Santa Claus kommer också med samma båt.

Julmat i USA

I Amerika så består den traditionella julmiddagen oftast av grillad kyckling med olika grönsaker och såser. Gås, anka, och skinka är också populärt att äta till middag på jul, och tranbärssås har man ofta till middagen. Till efterrätt är det vanligt med pudding gjord av plommon eller pumpapaj. Precis som här i Sverige är det i USA också vanligt med godsaker så som nötter, frukt och godis under hela dagen.

Juldekorationer

De allra flesta hushåll i USA har en julgran som de dekorerar med ljusslingor, julgranskulor och en rad olika julgransprydnader. Nästan alla har även en mistel. Att kyssas under en mistel är ju en mycket populär tradition som tros ha uppstått redan på slutet av medeltiden.

Hur en vanlig “Christmas Day” kan se ut

I USA firar man jul på juldagen (25:e december). Juldagen, eller Christmas Day som det heter på engelska, firas normalt tillsammans med familj och vänner. Då träffas man och umgås tillsammans hela dagen, byter julklappar och äter och har det mysigt tillsammans. Väldigt likt en svensk jul alltså.

18 thoughts on “Jultraditioner i USA

 1. T-son says:

  Var det inte Coca-Cola som “uppfann” den där röda jultomten eller jag fått det helt om bakfoten? Typ att de tog fram honom i en reklam eller något sådant…

  • E.man says:

   Första gången som jultomten nämndes i den “version” han är idag, var av diktförfattaren Clement Clarke Moore år 1823. Dock så var det under 1930-talet som denna jultomte blev populär och allmänt känd på grund av just Coca Cola-reklamen. Så till viss del har du rätt 🙂

  • CM_PUNK says:

   NEJ DE TOG HONOM TILL JULAFTON
   FÖR ATT DET ÄR JUL!!!!! Men Annars Rätt 🙂

 2. Jojje says:

  Kul att få veta lite om traditionerna i USA… ska själv dit över jul. Till new york 😉 åker den 21a.

 3. axel elmer says:

  nice kanal jobbar med det här i skolaln bra sida

 4. Tony Debrody says:

  kul att att få veta detta väldigt intressant

 5. axel says:

  bra sida vi håller på med det här i skolan

 6. cindy says:

  bra sida håller på att jobba i skolan tack

 7. Lisa says:

  “I Amerika så består den traditionella julmiddagen oftast av grillad kyckling” nei, det er fel. De äter kalkon

 8. Mari öhrn says:

  Hej så bra sidor om julen. Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig . Jag har en ny. Julgransmatta
  På gång skulle behöva hjälp med fakta från ollika länder . Snälla ta kontakt med mig häls mari

 9. Lill says:

  Hej!
  Vi är på gång att fira jul i New York (familj med vuxna barn).
  Är det nån som har tips på en restaurang att äta julmiddag på, både 24 och 25 december?
  Inte fint och flådigt, utan helst mysigt med bra mat.
  Tack på förhand!

 10. kajsa says:

  vi håller på att jobba in det här i skolan, men kan ni få lite mer om vad man äter och gör?

 11. Karl-Åke says:

  Bästa sidan ever

 12. Gunnar says:

  THIS SIDA IS THE BEST SIDA EVER I LÖVE IT PUSS <3

 13. Pluggaren says:

  Hello guys!
  Jag jobbar med det här i skolan, jämförelse mellan amerikansk och svensk jul. det var bra information men jag hade velat veta lite mer om christmas crackers

 14. simon says:

  jävligt bra hemsida till skolarbete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *