Jultraditioner i Finland

Innan adventstiden börjar får finländare redan en försmak av julen. ’Pikkujoulu’, lilla jul, heter traditionen som inträffar varje år på lördagen före första advent och som firas lugnt med hela familjen. En liten julgran ställs upp och kläs upp som den riktige julgranen. Tomtenissar lämnar små julklappar under julgranen eller utanför ytterdörren till de minsta barnen i familjen. Tyvärr firas denna tradition inte längre så riklig i familjekretsen men många firmajulfester eller krogbesök arrangeras runt lilla jul.

Julen firas på julafton som i Sverige. Enligt traditionen går man till kyrkogården för att besöka sina släktningar. Det kan göra på morgonen eller på kvällen. Man lägger julblommor på gravarna och tänder ljus. Vid lunchtiden utlyses julefrid i Åbo och Gamla Stortorget är full med folk som viftar med finska flaggor. Protokollchefen för Åbo stad läser högt en lagtext såväl på finska som på svenska. Denna urgamla tradition direktsänds dessutom i alla hushåll.

Efteråt börjar de privata festligheterna. Innan man sätter sig vid julbordet, tar många finländare möjligheten att basta. Om de har snöat ute, kan man också se några som rulla nakna i snön för att kyla av efter bastun. Sedan börjar man äta och njuter av all julmat som finns på julbordet. På eftermiddagen kommer Jultomten och knackar på dörren. Han har gjort en lång resa från polarcirkeln där han bor för att dela ut julklappar. När han kommer in, frågar han om det finns snälla barn i huset. Om det är så, får barnen sina julklappar.

Efter Jultomtens besök serveras kaffe och småkakor. Man avslutar dagen med att bara umgås med varandra och kanske lyssna på traditionella julsånger såsom ’Joulupuu on rakenettu’, ’Oi kuusipuu’ eller ’Näin sydämeeni joulun teen’. Det finns också rätt så deppiga julsånger på finska såsom ’Varpunen jouluaamuna’-

Juldekorationer

I Finland dekorerar man sina hem med bland annat ’Himmeli’ som är geometriska halmmobiler. Dessa pysslas ofta hemma och hängs sedan upp i huset eller på granen. Julgranen introducerades till finländare år 1894 när den första ställdes upp i Tampere. I hemmen ställs julgranen upp senast på julafton men oftast redan en vecka innan. Den kläs upp med ljus, godis, stjärnor, älvor och julgransbollar. Förr var det vanligt att hänga upp nötter, pepparkakor, julgranskarameller och äpple. Äpplen symboliserar Adam och Eva som har namnsdag på julafton i finska almanackan. Julgranen krönas med en stjärna.

Julmat

Det finska julbordet är ganska likt det svenska. På bordet hittar man många bekanta rätter såsom rökt lax, inlagd sill, köttbullar, lutfisk och naturligtvis julskinka. Men ändå finns det några skillnader. Finländare äter en stor variaton av olika lådor som är en slags gratäng.

Det finns ’Lanttulaatikko’ (Kålrotslåda), ’Porkkanalaatikko’ (Morotslåda) och ’Maksalaatikko’ (Leverlåda). Andra vanliga rätter i somliga hushåll är karelska piroger och karelsk stek och allt detta äts med potatis. Till kaffet serveras pepparkakor och ‘Joulutorttu’, som är stjärnförmiga småkakor gjorda av smördeg och fyllda med en speciell plommonsylt.