Skapa din egen jultradition

Julen är en av många älskad högtid, eftersom den kommer med så mycket ljus, glädje och värme mitt i det gråa decembermörkret. Men hur mysig julen och dess traditioner än är så kommer ofta även krav, förväntningar och stress som ett brev på posten. Det här tycker vi är synd, och vill slå ett slag för att du faktiskt kan utforma just din drömjul så som du vill ha den! Kalle Anka med släkten, dans runt granen och högar av julklappar är fina traditioner för många – men kanske finns det annat som du hellre skulle fylla din julafton med? Saker som skulle innebära desto mer återhämtning och tid för det som är viktigt i just din familj? Här kommer lite inspiration för dig som är sugen på att utforma din egen jultradition. 

Börja med att fundera på vad du och din familj har för behov och intressen. Tycker ni om att slappa så mycket som möjligt, och ta dagen som den kommer? Lägg då upp julafton just efter det: ge alla varsin matchande pyjamas eller morgonrock och deklarera att den är obligatorisk att bära hela dagen. Bunkra upp med böcker, filmer och TV-spel, samt givetvis en massa god mat och snacks. Samla gärna ett gäng madrasser, täcken och kuddar i vardagsrummet och så kan ni alla hänga på samma plats och bara ta det lugnt tillsammans, även om alla håller på med sitt. Boka inte in något annat, inte ens ett FaceTime-samtal med släkten. Garanterad mysfaktor och total kravfrihet utlovas! Julafton i pyjamas med seriemaraton kommer att bli en ny stående tradition hemma hos er. 

Eller är din familj av det mer aktiva slaget, som gillar när det händer saker omkring er? Utforma då julafton utifrån det, med ett program laddat med aktiviteter och spännande händelser. Ät frukost på ett nytt café i staden, eller ha frukostknytis med ett gäng vänner som också vill skapa nya traditioner. Därefter kan du planera in allt ifrån skridskoåkning och ponnyridning till pingisturnering eller inspelning av en egen hemmagjord actionfilm. Bara fantasin sätter gränserna! Kanske blir vissa av aktiviteterna extra uppskattade, och så väljer ni att införliva dem som nya jultraditioner hos er. Eller så blir själva traditionen att ni har en helt egen, maxad och händelserik dag tillsammans. Oavsett kommer ni alla att samla massor av energi på er helt egna, skräddarsydda julafton!