Jultraditioner på Jamaica

På Jamaica är julmusiken det första tecknet på att julen är på väg. Populära julsånger som Stilla natt och Den nyfödde Jesus spelas på nästan varenda radiostation, och eftersom att Jamaica är reggaens hemland gör man låtarna i reggaestil också. När den första julkänslan har infunnit sig följer en tid som är fylld av fester och konserter som leder fram till den stora dagen – juldagen.

Den 24e december håller man stora julbaler och andra storslagna fester för att fira in julen på riktigt. På julaftonen är det lite av en tradition att familjer åker in till städerna för att besöka de stora marknader som satts upp. Här finns massor av godis, leksaker och glittrande lampor som älskas av alla små barn.
Man börjar julfirandet ganska tidigt på Jamaica. Människor pyntar sina hem med vackra ornament, bordsdukar, julbelysningar (som man på Jamaica kallar för pepper lights) och vackra julgranar. Vissa målar till och med om huset inför den härliga högtiden.

Julmaten är bland det viktigaste för jamaicanerna. Man lägger stor vikt vid att presentera de mest utarbetade, dyra och aptitretande måltiderna. Populära rätter på ett jamaicanskt julbord är gryta på get, fläsk, kyckling, oxsvans, skinka och kalkon. Allt serveras med ris och gungo, eller med röda ärter. Man har också en speciell, rödvinsfärgad dryck som kallas sorrel. Till efterrätt äter man gärna en traditionell fruktkaka som är gjord på rom.

Mellan allt det roliga och den goda maten tycker jamaicanerna att det är viktigt att komma ihåg julens budskap. Man ser till att man hjälper varandra och visar medmänsklighet. Julen är en stor familjehögtid, och många passar på att umgås med släkt och vänner så mycket de bara kan. På juldagen samlas man för att prata minnen, skämta med varandra, dela julklappar och bara njuta av den värme som julen ger till alla människor.

Tack till ayngye!