Den svenska julmaten

Vi i Sverige har en ganska stark tradition med mat under julen. Den svenska julmaten kännetecknas nog mest av vårt fantastiskt stora och innehållsrika julbord. De allra flesta av oss äter julbord en och kanske till och med flera gånger varje jul, och vi verkar inte kunna få nog av vår julmat.

Självklart har inte vårt julbord sett likadant ut hela tiden, utan det julbord vi har idag är lite annorlunda än det vi hade förr i tiden. Förr i tiden var det också stora variationer i hur julbordet såg ut i olika delar av Sverige, men det allra vanligaste som fanns på de allra flesta julbord var julskinkan. Men sylta, dopp i grytan, grisfötter och julkorv var också vanliga att finna på julbordet. Lutfisk och inlagd sill kunde man också finna, men då främst på västkusten. Vissa av dessa saker finns ju kvar på vårt julbord än idag, men vi har även fått några nya inslag. Exempel på sådana, lite mer moderna inslag är; köttbullar, prinskorv, lax, leverpastej och rödbetssallad.

Den största skillnaden är nog ändå att man förr i tiden la ned så pass mycket mer tid på förberedelserna av maten och framför allt så gjorde man till skillnad från idag det mesta själv. Man kunde börja veckor innan julafton med att stoppa korv, förbereda skinkan med mera, medan vi idag i stort sett gör i ordning nästan allt på samma dag.

Julmust

Julmusten är en typisk svensk jultradition som har funnits längre än vad de flesta tror. Redan i början av 1900-talet så började julmusten att tillverkas i Sverige, och på 1920-talet så steg populariteten av drycken otroligt mycket, vilket bland annat berodde på att alkoholmonopolet infördes i Sverige år 1922, vilket i sin tur ökade populariteten för de alkoholfria dryckesalternativen så som till exempel just julmusten.

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt är som allra mest populärt i juletid, och förr i tiden ansågs risgrynsgröten som en festrätt vilket bland annat berodde på att ris var väldigt dyrt och exklusivt på den tiden. Man använde också korngryn istället för risgryn då det var ett billigare alternativ.

Det är vanligt att man lägger i en mandel i gröten, och enligt sägnen så blir den som får mandeln i sin gröt gift under det kommande året. I övrigt så serverar man normalt kanel, socker och mjölk till gröten.

Julskinka

Julskinkan är den kanske mest självklara komponenten till julbordet. Är det något som man ska ha, så är det nog julskinkan. Den har nämligen en lång tradition som en viktig del av den svenska julmaten

En traditionell julskinka kokas eller ugnsbakas innan den sedan griljeras med senap. Traditionen med julskinkan tros vara väldigt gammal. Så gammal att den till och med går tillbaka till innan kristendomen uppstod. Det skulle betyda att traditionen skulle kunna vara så pass gammal som flera tusen år.

2 thoughts on “Den svenska julmaten

  1. Olivia says:

    Hej!
    Var har du hittat all fakta någonstans? Jag är lärare och vill gärna berätta om julen för mina elever men vill såklart ha säkra källor.

    Mvh Olivia

    • Bror Hellman says:

      Nordiska Museet har gett ut en fin bok som heter “God Jul” som finns i Nordiska Museets webbshop. (Där finns även “Gott Nytt år” och “Glad Påsk”)

      Den boken kan jag varmt rekommendera, och den är skriven av några av Sveriges bästa experter på julens historia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *