Jultraditioner i Storbritannien

Julen är den största och mest populära högtiden i Storbritannien. Till skillnad från Sverige, där julen firas på julafton, firar man jul på juldagen (25:e december) i Storbritannien.

Det var drottning Victoria och hennes make, prins Albert, som gjorde julfirandet populärt i Storbritannien i slutet av 1800-talet. Prins Albert, som var av tysk härkomst, förde med sig tyska jultraditioner som till exempel julgranen.På 1800-talet skickades också det allra första julkortet, och varje år skickas över en miljard julkort i Storbritannien. Charles Dickens roman “A Christmas Carol”, som gavs ut 1843, gjorde den viktorianska julens estetik till en förebild som älskas av människor världen över än idag.

På julafton förbereder man allt inför juldagen. Man bakar kakor, slår in paket, klär granen och myser framför brasan. Många britter besöker kyrkan på julafton. Julsånger, eller Christmas carols som det heter, är omtyckta inslag i det brittiska julfirandet. Kända julsånger är “Hark! The Herald Angels Sing”, “O Come, All ye Faithful” och “God Rest Ye Merry, Gentlemen”.

På juldagsmorgonen kliver man upp och öppnar presenter, som ofta ligger i en julstrumpa vid fotänden av sängen, eller upphängd vid den öppna spisen. Jultomten, eller Father Christmas som man kallar honom, kommer på natten mellan den 24e och 25e december och lämnar julklapparna. Juldagen är sedan en festlig dag, som firas tillsammans med familjen. Efter en stor julmåltid brukar man ta det lugnt, och bara umgås.

Drottningen håller varje år ett jultal på juldagen. Talet sänds i radio, tv och numera även över internet. Annandag jul kallas för Boxing Day och är en röd dag i Storbritannien.

Juldekorationer

I Storbritannien dekorerar man gärna sina hem med änglaspel, julkrubbor, färggranna glittergirlander och längder av järnek. I taket hänger man mistlar som man pussar varandra under. De flesta har julgran, och då helst en äkta gran. Att klä granen är en riktig familjeaktivitet. Den dekoreras rikligt med lampor i olika färger, glitter, rosetter och glänsande kulor. I toppen sitter ofta en vacker ängel. Utomhus är det vanligt med julbelysning i trädgårdar, på husfasader och på tak. Man hänger vackra kransar på ytterdörren.

Julmaten

På julbordet har man också ofta så kallade Christmas crackers, som är en typ av smällkarameller som man drar i. Dom smäller högt och inuti finns ofta en pappershatt, en liten leksak samt en lapp med ett skämt eller en gåta. Pappershatten, som är formad som en kungakrona, bär man under hela julmiddagen. Det brittiska julbordet består traditionellt av kalkon, potatis, skysås, brysselkål samt Christmas pudding, som är en typ av fruktkaka.