Jultraditioner i Australien

snögubbe på strandenFör Australiensarna så är julen den största högtiden på hela året. Där får skolbarnen hela sex veckors lov och många företag stänger sina kontor och har ledigt från julafton fram till den 26:e januari, så det är alltså väldigt många familjer som har sin semester den här tiden på året.

Alla affärer håller stängt under juldagen och annandagen men öppnar sedan med stora reor, vilket gjort att vissa väljer att köpa julklapparna efter jul. Det är i alla fall mycket vanligt bland låg- och medelklassen att man gör så.

De flesta jultraditioner i Australien har utvecklats från de brittiska traditionerna, men även från europeiska influenser och dessutom en del från influenserna från den amerikanska reklamen. Precis som i de flesta andra länder så är julgranen en viktig del av julen. Den sätts normalt upp i början på december och dekoreras med en rad olika hängande dekorationer, där den vanliga julkulan ofta dominerar. Julklapparna läggs normalt under granen men det är även vanligt att barnen har julstrumpor som de hänger upp i sitt rum, där jultomten sedan kan lägga deras julklappar. Det är också vanligt att sätta upp olika typer av ljusslingor och annan belysning i trädgården och på husen, och de husen där allra mest ljusslingor sätts upp blir ofta lite av en turistattraktion.

Jultomten kommer under natten mot juldagen ner genom skorstenen, lämnar alla julklappar och äter paj och tar något att dricka som familjen ställt fram åt honom på kvällen. På juldagsmorgonen är det vanligt att familjerna har en formell samling vid julgranen där alla får öppna sina julklappar.

Credit: Ohmega1982 /freedigitalphotos.net

Credit: Ohmega1982 /freedigitalphotos.net

Julmaten

Julmiddagen äts normalt vid lunchtid på juldagen, och den ska dessutom ätas hos mormor eller farmor till familjens yngsta generation – om någon av dessa finns vid liv förstås. Den traditionella julmiddagen har i alla fall länge varit grilla biff eller lamm med bakad potatis följt av pumpapaj eller plommonpudding. Dock så är kall kyckling med tranbärssås eller med äppelsås numera de mest populära julmiddagarna. Anledningen till det är värmen. I Australien så infinner sig ju högsommaren under det som är vår vinter, och därför tycker många det är bättre att få äta något kallt om det är väldigt varmt – vilket det ofta brukar vara.

10 thoughts on “Jultraditioner i Australien

 1. Hanna says:

  Intressant men självklart att man inte frossar lika mycket i varm fet mat som vi gör i norr, när det är så varmt. Det borde ju betyda att australienserna inte går upp lika mycket i vikt som oss?!

 2. monica says:

  Trevligt att kombinera jullov med sommarlov-semester. Här skulle inte ljusslingor synas i sommarljuset.

 3. albert says:

  bra sida men föredrar whychristmas.com

 4. Väldigt bra sida! Snabb och enkel information som behövs, och lätt att hitta informationen. TYDLIGT och bra!! ;D

 5. Alfred says:

  Bra text och bra sida!

 6. en tjej! says:

  BRA SIDA!! Nu fick jag mkt information till mitt skolaarbete!! 😀

 7. leander says:

  mycket bra sida hjälpte till mitt skolarbete

 8. leander says:

  HENNY!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *