Jultraditioner i Kanada

stadshuset i montreal kring jul

Stadshuset i Montreal med julbelysning

Kanada är ett väldigt stort land, och i och med att det finns så många olika kulturella bakgrunder där så finns det även många olika jultraditioner. De flesta av dem kommer från Frankrike, Storbritannien, Irland och Tyskland, men även från urbefolkningen.

Den kanadensiska provinsen Nova Scotia är känd över hela världen för sina otroligt fina julgranar, och det finns en väldigt stark tradition som uppstod efter Halifax-explosionen år 1917. Två fartyg kolliderade nära hamnen i Halifax den 6:e december 1917, och ett av dem var ett lastfartyg med explosiva sprängmedel avsedda för krig i lasten. Det blev en enorm explosion och Boston var med och gav stor assistans efter katastrofen. Därför har man sedan dess varje år valt ut den allra största och finaste julgranen och skänkt den till Boston som tack för den behövliga hjälpen. Boston uppskattar traditionen väldigt mycket och sätter alltid upp julgranen inne i staden varje år och tänder dess ljus vid en speciell ceremoni varje december.

Julen i Kanada firas normalt under tolv dagar. Mellan 26:e december och 6:e januari. Många kanadensare öppnar sina julklappar på julafton, precis som vi ofta gör i Sverige, men till skillnad från många andra länder där man ofta öppnar dem på juldagen. Kanadensiska barn tror självklart på tomten, och de har ju även förmånen att kunna säga att tomten bor i deras land.

En vanlig jultradition i Kanada är kakbaks-fester. Då samlas familjerna och alla har då med sig ett eget recept på julkakor som de bakar tillsammans. Sedan så får alla en rik blandning av olika kakor som de kan ha att äta och bjuda på under resten av julen.

Julmat i Kanada

Kyckling eller skinka är det allra mest vanliga att äta till julmiddagen, men det finns vissa undantag. I till exempel sydvästra Nova Scotia så är det väldigt vanligt att man äter hummer till middagen. Hummer fiskas nämligen i stor skala utanför kusten vid Nova Scotia.

Vid jul så äter också kanadensarna godis som är gjort av lokala godisfabriker. De vanligaste sorterna kallas “Barley Candy” och “Chicken Bones”. Barley Candy är som en typ av klubba och är utformad som jultomten, en julgran, en ren eller någon annan julrelaterad symbol. Chicken Bones är däremot en form av karamell med hård, rosa yta som smakar kanel och som man låter smälta i munnen för att komma åt mitten på karamellen som är fylld av härligt krämig mjölkchoklad.

Dekorationer

Traditionella kanadensiska juldekorationer är mycket naturliga saker så som torkade tranbär, lokalt plockade fjädrar och grenar från buskar och träd med mera. Men de moderna kanadensiska dekorationerna ser ut på ungefär samma sätt som i de flesta andra länder; julkrubbor, julgranar, snöflingor, ringklockor, stjärnor och jultomtar. Det är också vanligt att man har dekorationer som symboliserar landet Kanada. Det kan vara det röda lönnlövet eller Kanada-gåsen för att bara nämna några exempel.

2 thoughts on “Jultraditioner i Kanada

  1. Mats says:

    Ja riktigt fräscht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *