Från icke-firande under kommunismen till rejält firande

Home / Rumänien / Från icke-firande under kommunismen till rejält firande

Som äkta rumän älskar jag att fira de viktigaste högtiderna, som jul och påsk, tillsammans med min familj. Här i Rumänien firar man oftast högtiderna med sin familj. Ända sedan Rumänien kristnades har julen varit en central händelse under året, men mina föräldrar har berättat att under kommunismtiden fanns det ett förbud mot att fira denna fantastiska högtid!

Vårat julfirande är ganska likt det man ser i resten av världen. Vi klär julgranen, men till skillnad från många andra länder tycker vi om att göra det rejält, med massor av dekorationer och glitter. En annan viktig ingrediens i vårt julfirande är musiken. Julmusiken, som även kallas Colinde, älskas av hela landet. I många byar och städer är det vanligt att barn går från dörr till dörr och sjunger julpsalmer för att sprida budskapet om Jesus födelse. Det finns även vissa platser där människor klär ut sig till getter och ansluter sig till de sjungande barnkörerna. Detta är en ganska intressant gammal tradition som har dött bort i de mer civiliserade delarna av Rumänien, men som fortfarande utövas i vissa delar.

En annan intressant sak när det gäller julfirandet är maten. Vi har rätter som Roast Gammon, fläskkotletter, Ciorba de perisoare, Sarmale, Cozonac och Gogosi. Alla dessa fantastiska rätter går inte att hittas någon annanstans i hela världen, och de är mycket läckra. Några av de här rätterna går att köpa i affären, men de flesta tar 1-2 dagar att laga. Upplevelsen av att äta all den här underbara maten går inte att beskriva i ord. Det är fantastiskt att tillbringa julen i Rumänien, och trots att jag haft möjlighet att prova på jul och julmat i andra länder, tycker jag att julfirandet i mitt land är mycket intressant och roligt. Som helhet rekommenderar jag alla som vill ha en mer lantlig jul, fylld med traditioner och en hel del roliga saker, att prova på Rumänien, eftersom mitt land erbjuder allt detta. Här handlar det om att umgås med familjen, samtidigt som man omges av roligheter och glädje!

Av: Alex (översatt från engelska).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *