Julklapp på morgonen

Home / Sverige / Julklapp på morgonen

I min familj älskar vi julen! Det börjar redan vid första advent då adventsstakar, stjärnor och ljusslingor åker upp. Det är också nu som det mesta julpyntet kommer fram. På kvällen tänder vi det första ljuset, medan vi dricker glögg och äter pepparkakor.

Den första veckan i december brukar vara veckan då åtminstone jag köper alla julklappar. Jag tycker om att vara tidigt ute, och har lärt mig av mina misstag (åk inte och julhandla helgen innan julafton!). När det blir dags för Lucia brukar jag plocka fram en vacker Lucia-ängel som är mycket gammal. Den är som en speldosa som går att vrida upp. Melodin är Stilla Natt, även om kvaliteten på ljudet inte är så himla bra längre.

julgran4-5 dagar innan julafton brukar vi klä granen. Vi klär den lite olika för varje år. Vissa år är det bara en sorts glitter och en sorts kulor som gäller, och andra år ska det vara mycket av allt, olika glitter, färgade kulor, ornament och girlanger. Kvällen innna julafton brukar paketen läggas under granen. Det är svårt att inte gå och klämma lite på sina egna! På julaftonsmorgon vaknar vi ganska tidigt.

I min familj har vi alltid haft som tradition att öppna ett paket var på morgonen. Ofta valde mamma och pappa ut något som man kunde ha nytta av under dagen, som en leksak eller ett klädesplagg. Nu förtiden tar man det som ser litet och spännande ut.

Julafton firar jag tillsammans med min familj. Vi äter lunch vid 11-tiden. Risgrynsgröt med skinkmacka till, och kanske en skvätt julmust. Sedan börjar den långa väntan på julbord och julklappar. Precis som de flesta andra i Sverige kollar vi på Kalle Anka kl. 15, även fast vi inte är några barn längre. Framåt mitten av programmet börjar alla tröttna, och några av oss sticker in i köket istället för att påbörja middagen. Vid halv fem brukar maten vara klar och vi sätter oss till bords. Vårt julbord är ganska traditionellt, med köttbullar, janssons, prinskorvar, ägghalvor, sill, potatis, brunsås och rödbetssallad.

När vi är mätta och belåtna drar vi oss tillbaka för att vila på maten. Kanske äter man någon liten chokladbit eller två, men ofta är man alldeles för mätt en lång bit in på kvällen. Klockan 19 tittar vi alltid på Karl-Bertil Jonssons julafton. När det är slut en halvtimme senare brukar vi öppna julklappar. Vi delar paketen en och en, så att alla ska hinna se vad alla får. När det är färdigt är det alltid någon film att titta på, så då blir det godis och mys.

Karin

This entry was posted in Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *