Fira jul på Filippinerna

Home / Filippinerna / Fira jul på Filippinerna

Traditionellt sett, när “ber”-månaderna (september, oktober, november och december) börjar så hör man julsånger på radio och precis överallt. Det sätts upp vackra juldekorationer och ljus överallt på stan och i varje hem. Barnen brukar emot jul gå från hus till hus och sjunga julsånger för familjerna i grannskapet. För det så får de någon gåva, lite mat eller ibland pengar.

jul på filippinernaNär julen kommer så är det julfester för barn, föräldrar, anställda på företag (både privata och offentliga). Då njuter man av ledigheten, spelar spel, dansar, sjunger, äter och utbyter julklappar. Man tackar Vår Herre och man är riktigt tacksam för tillfället att fira födelsen av vår frälsare Jesus Kristus och vi ber tillsammans.

På Filippinerna firar vi juldagen (inte julafton). Då gör vi mat enligt filippinsk tradition, vi ber och vi samlar hela släkten för att äta tillsammans, titta på fyrverkerierna och ge julklappar (framförallt till barnen). För de fattiga och barnen som bor på gatan ger vi mat och gåvor så att de kan få vara lyckligt och ha mat på bordet under “Noche Buena”.

Av: Annalou B (Filippinerna). Översatt från engelska.

5 thoughts on “Fira jul på Filippinerna

 1. Johanna says:

  Är Filippinarna kristna? Jag trodde man var buddhist på Fillippinerna?! En fin tradition i alla fall att man går ut och ger mat och julklappar till barnen på gatan. Vi borde också gå ut på gator och hjälpa hemlösa på julafton. Det är ju helt sjukt hur mycket man äter under julen och så går det folk precis utanför och svälter. Det är så man mår illa!

 2. Peter Olsson says:

  Buddister i Filippinerna…läs på.

  Ja det är för jäkligt att man skall kunna äta sig mätt och fira jultradition här. Det bästa vore väl om vi alla svalt, Johanna? Du kan ju sympatisvälta på julafton så kanske du slipper att må olla

 3. Maximilian Andersson says:

  Jag håller med Peter.
  Även om det finns folk som har det värre och inte kan fira jul (på samma sätt) så ska ju inte vi svälta.
  Kanske kan man istället äta ännu mer eller njuta ytterligare eftersom vi har det bra.

 4. Man är katoliker på Filippinerna.Jul börjar man fira här från sep. till mars,men det är inte som vår jul i Sverige.Här äter man samma mat hela året,alltså RIS !!! och om man kan hitta en rund skinka som har legat i en affärsfrys 4-5 år.Och rundris att koka till julgröten existerar inte här.Eller som Onkel Benns råris
  finns inte.Datummärkning vet man inte vad det är.Kor finns inte här så osten som köps kosta 3 ggr. mera än i Sverige. Manila airport är sämst i hela Asien. 19 år på Filippinerna! så jag vet. Roland

 5. en sak till Påven var på besök har 2015 då säger Påven föröka er inte som kaniner!!! På ett par tusen korallöar finns 100 miljoner pers. 2015 och med en ökningstakt på 1,7 miljoner i månaden.
  Av dessa jobbar 15 miljoner pers. utanför Filippinerna .
  sanslöst idiotiskt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *