Mina jultraditioner i Honduras

Home / Honduras / Mina jultraditioner i Honduras

I Honduras har vi en tradition att vaka in julen på natten till den 25e december. Vid tolvslaget håller man en stor fest. Min familj samlas runt nio på kvällen den 24e, och alla är uppklädda med klänningar, smink, klackar och finkostymer. Vi anländer tillsammans till festen där det spelas musik, serveras mat och en bartender fixar drinkar.

Mina kusiner tar kort och mina farbröder dansar medan barnen leker runt huset. Man pratar om hur det var förra julen och minns gamla tider. När klockan är tio i tolv går min familj och möter min faster och farbror utanför deras hus (som är det största i familjen) för att tillsammans räkna ner:

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… God jul!

Alla kramas och lyckönskar varandra, och mina farbröder tänder på fyrverkerierna. Vi höjer musiken och dansar medan vi ser på de fantastiska fyrverkerierna. När klockan blir ett på natten slår vi oss ned för att äta. Varje jul har vi samma meny; fläsk, kalkon med fyllning, kyckling, ris med mandel, bakad potatis med béchamelsås, sallad, bröd och efterrätt. Jag brukar göra min pappas traditionella ostbröd, och min kusin brukar göra en trippel-chokladbrownie.

Oftast sitter ungdomarna för sig, barnen för sig och de vuxna för sig, och det är inte för att vi inte vill se varandra, det blir bara så eftersom det inte finns ett så stort bord som räcker åt 24 personer (ja, min släkt är ganska stor). De vuxna äter i matsalen, vi (unga) i vardagsrummet och barnen i lekrummet med sina föräldrar. Allt är lugnt och glatt. Jag pratar med mina kusiner om universitetet eftersom alla vi kusiner studerar utomlands; en i Schweiz, en i USA, en i London och så jag i Argentina. De som inte flyttade utomlands studerar medicin.

När klockan är tre på morgonen förbereder vi oss för att öppna presenter. Vi tittar också på gamla familjevideos och minns de som inte finns längre, eller de som lämnat oss det året, inklusive min pappa. Medan vi skrattar och hånar varandra för hur vi såg ut för 10-20 år sedan, fortsätter vi att öppna presenterna under trädet. De första är från jultomten till barnen och efter kommer gåvor från familjen. När golvet är täckt av öppnat presentpapper, och sopsäckarna fulla med papper står upp av sig själv, beger vi oss tillbaka till festen.

Jag glömde att säga att vi varje år har en tävling med familjen där den som kan gå i klackar längst på natten vinner (jag har vunnit två gånger). Festen avslutas runt 6-7 på morgonen då alla går hem. Sen äter vi rester från julbordet under dagen.

av: “Tatox”, Honduras (översatt från engelska)