Jultraditioner i världen

Om du någon gång varit på semester i ett annat land under julen så har du med stor sannolikhet slagits av olikheterna jämfört med i Sverige. Dessutom så firar man jul på olika datum runt om i världen, och i vissa kulturer och länder så firar man inte jul överhuvudtaget. Men det spelar egentligen ingen roll om man firar det eller inte, för juletider påverkar oss alla – vare sig man vill det eller inte. Butiker är stängda, kyrkor har öppet längre och vi passar på att spendera tid med släkt och vänner. Sen får vi såklart inte glömma hatkärleken till julhandeln, tidpunkten då affärer svämmar över med reor och man får armbåga sig fram mellan butikshyllorna. Man kan med stor säkerhet säga att det idag är svårt att komma ifrån julen, och vi märker hur julpyntet smyger sig tidigare och tidigare på året. Det är inte ovanligt att man börjar upptäcka julstjärnor och granar redan i november längs gågator och torg!

Hur vi firar julen ser alltså olika ut beroende på vart i världen man väljer att titta. De flesta traditionerna har historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden, och för den som är intresserad finns det gott om material och fakta att hitta i många böcker och på internet. Om du fortsätter att läsa så kommer du få reda på udda, roliga och enligt många knasiga jultraditioner i olika länder. Vissa av traditionerna har vi i Sverige snarlikheter med, medan vissa andra skiljer sig totalt.

Spanien, Portugal & Italien

Trots det varma klimatet och saknaden av snö på många ställen så firas julen i Spanien, Portugal och Italien betydligt mer än på andra platser i världen. Först och främst är julmaten såklart väldigt annorlunda samt kraftigt influerad av medelhavets smaker och kryddor. Men det som kanske är mest imponerande är ländernas fallenhet för hantverk och pyssel. När julen närmar sig är det nämligen tradition bland många att bygga och konstruera en modell-by som föreställer Betlehem. Så om du är sugen på klippa och klistra under julen – åk till medelhavet och dina behov skall mättas!

Venezuela

Detta är kanske en av de knasigaste traditionerna, och får ofta uppmärksamhet i tidningar och media från alla möjliga håll. I Caracas, vilket är huvudstaden i Venezuela – så spärras alla bilvägar av på julaftons morgon. Varför frågar du dig säkert? Det beror inte mot vad många kan tro på intensiv trafik eller säkerhetsföreskrifter, anledningen är istället att människor ska kunna åka rullskridskor till mässan. Knasigt? Helt klart!

Nederländerna

I Nederländerna så skiljer sig också datumet då julen firas, det sker nämligen den 6e december istället för den 24e. Firandet är en tidpunkt då barnen väntar på Sinterklaas och hans kompanjon Svarte Petter, som kommer ner för skorstenen och lämnar godis och nötter till pojkar och flickor som skött sig under året. Dessutom är det vanligt att man ställer fram en sko fylld med hö och socker till hans häst.

Japan

Man kanske kan tro att japanarna äter ris eller sushi under julafton – men denna stereotyp kunde inte vara mer felaktig. Något som nämligen är väldigt populärt är att äta julmiddag på KFC (Kentucky Fried Chicken), vilket är en amerikansk snabbmatskedja. Faktum är att det är så eftertraktat att man ofta måste boka bord långt i förväg för att få en plats på en KFC-restaurant under julafton.

Grönland

Grönland är ett litet land till befolkningen, men enormt till ytan – och under julen passar många byar och samhällen på att samlas under samma tak. Där avnjuts bland annat mat i form av rått sälkött som legat under en sten i flera månader tills det blivit komprimerat. Detta är någonting som de flesta grönländare anser vara något av en delikatess, och bortsett från detta äts det även valkött och andra inhemska maträtter.

Slovakien

I Slovakien förekommer det en något udda jultradition, i början av middagen så tar ofta pappan i familjen en sked av något som kallas ”Loksa”. Loksa är en traditionell slovakisk julmat som bestr av bröd, fyllning och vatten – för att sedan slängas upp i taget. Desto längre skeden med Loksa stannar i taket, desto rikare blir skörden sägs det!

Sammanfattning – jultraditioner i olika länder

Traditionerna och sederna ser annorlunda ut på alla ställen, och vissa är mer religiöst betingande medan vissa andra är inhemska varianter. Men det gemensamma är att vi alla anser julen vara ett tillfälle värt att fira och göra något extra på – likadant som vi har vår egen gävlebock i Sverige så förekommer det alltså minst lika tokiga aktiviteter i andra länder. Listan ovan kan naturligtvis göras hur lång som helst med olika länder och kulturer. Om du är ännu mer intresserad av hur julen firas utanför Sverige så finns det som tidigare nämnt massvis med kuriosa och fakta att hitta på internet!

Om du kommer från ett land som inte finns med här får du gärna beskriva hur ni firar jul i ditt land!

One thought on “Jultraditioner i världen

  1. willeke says:

    Hej!
    Jag vill bara säga att informationen om nederländerna är inkorrekt. Den 5e december firas Sinterklaas men den ersätter inte alls julen som firas den 25 och 26. december med presenter och god mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *