Jultraditioner i Österrike

ulen och adventtiden är populära i Österrike. I hela landet öppnas julmarknader som kallas för ‚Christkindlmarkt‘ där man kan fynda julklappar och dricka ‚Punsch‘ eller ‚Gluehwein‘ – Österrikes alkoholhaltiga svar på Sveriges glögg. Vid nästan varje hörn säljs stekt potatis och kastanjer. På många platser i landet finns dessutom offentliga adventkalender såsom på rådhusplatsen i Wien där rådhusets fönster fungerar som en stor adventkalender. Varje adventsöndag tänds ett ljus på julkransen i glad förväntan på julen. Österrikare älskar dessutom kex och småkakor såsom ‚Vanillekipferl‘ och många bakar flera sorter under adventtiden som kommer att ätas på julafton.

Som i Sverige firas julen på julafton. Tiden på morgonen ägnas åt att slå in paket och klä upp julgranen. Många Österrikare besöker kyrkan på julafton för att delta i julmässan som kallas för ‚Christmette‘. Innan julfirandet börjar hemma, tar man en promenad eller gör något annat utomhus med sina barn. Det måste ju finnas lite tid så att Christkind kan lägga julklapparna under julgranen.

Christkind är Österrikes motsvarighet till Jultomten. Han föreställs som ett barn med blont och lockigt hår, änglavingar och gloria. På julafton flyger Christkind från hus still hus för att lämna julklappar utan att synas.

Tecknet för barnen att de får gå in i rummet där julgranen och julklapparna finns är genomen klocka som ringer. Innan julklapparna öppnas, sjungs ofta traditionella julsånger såsom “Stille Nacht, HeiligeNacht”, “Still, Still, Still (weils Kindlein schlafen will)”, “Oh Tannenbaum” och “Leise rieselt der Schnee”. Det senare handlar om snön som faller på jorden. Tyvärr är det inte så vanligt längre att ha en vit jul i Wien och omgivning men i Alperna finns stora chanser att snön faller på julafton.

Juldekorationer

I Österrike dekorerar man sina hem med levande ljus, grankvistar, änglaspeloch julkrubbor gjorda av trä. I fönstren syns lysande stjärnor, trädgårdar och husfasader har julbelysning och på ytterdörren hänger vackra kransar. Det finns flera olika varianter av att klä julgranen. Traditionellt hänger man upp halmdekorationer i form av änglar, stjärnor eller kransar. Oftast blandar man det dock med glänsande kulor, glitter, änglahår och ljusslingor. Om man har barn kandet även hända att en eller annan godis hänger med i granen. På julgranens spets sätter man en stjärna eller dylikt.

Julmat

Det finns en stor variation av traditionell julmat i Österrike. Nästan varje region föredrar en egen rätt. I norra delen av Österrike samt i Wien med omnejd äter man gärna friterad karp med potatissallad. I sydöstra delen av Österrike kan det även stå en hel gås på julbordet. I resten av landet äter man diverse korvar på olika sätt, såsom i en soppa eller med kål. Även fondue är rätt så populär, speciellt i de västra delarna där Österrike gränsar till Schweiz. Som dessert äts oftast julkex och småkakor.