Våra svenska jultraditioner

Sverige är ett land som har en rad olika jultraditioner, och julfirandet är också väldigt viktigt för de flesta av oss. Det är en period fylld av lite mer ledighet än vanligt. Bortsett från den kommersiella biten med julen som har med handel och shopping att göra så består lyckligtvis julen fortfarande till stor del av firande. Man passar på att fira jul med folk man tycker om, exempelvis familjen – genom att äta, umgås och laga mat. Men julfiranden ser idag annorlunda ut mot vad det en gång gjorde, för det är inte alltid som vi har suttit och kollat på tjuren Ferdinand och druckit glögg. Julfirandet har faktiskt ändrats radikalt sedan början på 1900-talet, särskilt i Sverige.

Förr i tiden var det inte ovanligt att förberedelsen tog veckor, och ofta så gjorde man all mat själv. Lutfisk, korvar och bakverk tillverkades samt producerades lokalt på gårdarna hos familjer, och julklappar var det ofta sparsamt om. Men allt med att Sverige fått det bättre ställt så har också jultraditionerna ändrats, och vem vet hur det ser ut om 100 år från idag? Så oavsett hur vi har firat, hur vi kommer att fira eller hur vi firar nu för tiden så är det en sak som är säker – det är en tidpunkt nästan alla längtar och ser fram emot, barn som vuxen. Här på hemsidan så kan du hitta mer information om julens traditioner, hur det har sett ut samt hur det ser ut på andra ställen runt om i världen. Informationen du hittar här på hemsidan passar lika bra som kuriosa vid julbordet som till skolarbeten eller att bara mätta din nyfikenhet – så förbered dig på annorlunda berättelser och historier.

Julklappar

Julklappar är något man ger till varandra på julen, och vi i nordeuropa samt i Tyskland och Österrike öppnar våra julklappar på julafton, men i övriga världen så är det faktiskt mycket vanligare att öppna dem på juldagen. Julklapparna delas enligt traditionen ut av jultomten och idag så är det vanligt att barnfamiljer “anlitar” någon anhörig att vara tomte åt dem, alternativt så lägger man bara julklapparna under granen.

Eftersom att julen är en tradition som kommer från kristendomen så tror man att ursprunget till nutidens julklappar kommer ifrån gåvorna som de tre vise männen skänkte vid jesu födelse. Vår tids julklappsutdelning började i alla fall sedan med en tradition som fanns i vissa byar och som gick ut på att ungdomarna gick runt bland husen och knackade på samt slängde in en enkel och lite skämtsam gåva när någon öppnade. De hade också ofta satt fast en lapp vid gåvan där de skrivit några rader om varför de gett bort gåvan, och det tros vara härifrån som seden med julklappsrim kommer.

Förr i tiden så tillverkade de flesta julklapparna själva, och det kunde vara så enkla saker som exempelvis en träfigur eller ett bröd. Det var först efter att det andra världskriget var över som ekonomin växte sig så stark att vanliga människor hade råd att köpa julklappar i handeln.

Julklappar köps traditionellt till familjemedlemmar och nära vänner. Att köpa julklappar är för många en viktig del för bygga julstämning men i takt med att vardagen blir stressigare blir det mer och mer populärt att köpa julklappar på nätet. Utöver nätbutiker finns det också många presenttipsajter på nätet som hjälper en..

Lucia

Lucia firas varje år den 13:e december, och många anser att Luciadagen är starten på julfirandet. Traditionen grundar sig till början på ett helgon som hette Lucia och på 200-talet levde i Sicilien. Lucia var starkt kristen, och efter att hennes moder hade överlevt en svår sjukdom så bestämde hon sig att i tacksamhet skänka hela sin hemgift till de som led nöd på Sicilien. Mannen som skulle gifta sig med Lucia vart då så upprörd att han anmälde vad hon gjort till myndigheterna, och eftersom kristendomen på den tiden ännu inte var accepterad så väntade ett grymt straff. Man försökte bränna henne på bål, men då det inte fungerade stack en soldat sitt svärd genom hennes hals.

Hon blev ett mycket populärt helgon i hela Italien, men hennes öde har ingen direkt koppling till vår svenska Lucia-tradition. Utan den kommer från att Lucia har namnsdag den 13:e december, och det var också den dagen som vintersolståndet inföll medan den julianska kalendern fortfarande användes. Lucia är alltså som en symbol för ljusare tider, och även längre dagar.

Julgran

Grunden till traditionen med julgranar las för otroligt länge sedan. Redan innan kristendomen blivit en religion. Det var nämligen så att folk i norr ansåg att solen var en gud och att guden blivit sjuk och svag under vintern, och då använda de växter och träd som förblev gröna under hela året, till exempel gran, som en sorts påminnelse om allt som åter skulle grönska när solguden väl återhämtat sig och åter börjat sprida ljus och värme över dem.

Dock så började traditionen med att ha speciella julgranar i hemmet inte förrän på 1600-talet. Det skedde i Tyskland, och i mitten på 1700-talet började traditionen slå rot även i Sverige.

Glögg

Glögg är som ni säkert vet en dryck gjord på rött vin och en rad olika kryddor så som bland annat kanel och ingefära. Drycken kan vara både alkoholfri och icke-alkoholfri. Normalt serverar man russin och mandlar till drycken. Pepparkakor och lussebullar är också väldigt vanligt att servera till glöggen.

Det var redan på 1000-talet som traditionen med glögg uppkom; då greker och romare av smakförbättrings- och hälsoskäl började krydda vinet. Men det var inte förrän slutet av 1800-talet som det började bli populärt med glögg i Sverige, och då började vinhandelsfirma dessutom tillverka färdigblandad glögg.

iStock_000018164990XSmall

 

Jultomten

Traditionen med en jultomte kommer ursprungligen från Holland, varifrån den senare spreds till bland annat USA, och från USA spreds traditionen vidare till bland andra oss i Sverige, vilket skedde på 1800-talet. Och nu är jultomten en självklar del av våra jultraditioner. Han kommer från Nordpolen med sina renar varje år för att dela ut alla julklappar under natten till julafton alternativt så dyker han upp under den sena eftermiddagen i hemmen för att personligen dela ut klapparna, och då ofta i form av någon utklädd anhörig till familjen.

Den jultomte som vi har idag är en blandning av den gårdstomte som fanns i gammal svensk folktro och den amerikanska Santa Claus.

 

 

 

5 thoughts on “Våra svenska jultraditioner

  1. LinaP says:

    Alla vet ju att jultomten bor i Korvantunturi! Sen tror jag att jultomten numera kör en elbil.

    • admin says:

      Utom danskarna som “vet” att han bor på Grönland 🙂 Jultomten har säkert koll på miljöpåverkan osv då han spenderar sin arbetstid i atmosfären (om så bara en dag per år)…så det är fullt möjligt att han kör elbil resten av året!

  2. Cecilia says:

    Hej!
    Fint att belysa vpra jultraditioner. Men en stilla undran: Var är inslaget om den verkliga anledningen till att vi firar jul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *