Jultraditioner i Nederländerna

I Europa och stora delar av västvärlden firar man jul runt den 24-25 december, men i Nederländerna ser det lite annorlunda ut. Här firar man faktiskt jul två gånger! En i början av december och en i slutet, precis som vi. Dagen som flest holländare ser fram emot är Nicolausafton den 5 december.

Juldekorationer

Nederländerna älskar man att dekorera sina hem inför julen. Man hänger upp girlanger av järnek, vackra kransar, blommor och ballonger. Julgranarna kläs med glaskulor, kerstkransjes (som är en liten kaka med hål i) rosetter, glittrande kottar, små klockor och röda och vita ljus. Många har också adventsstjärnor i fönstren.I städerna dekorerar man gator och torg med pampiga julgranar och stämningsfulla utomhusbelysningar.

Julmaten

De nederländska julborden är fulla av traditionella, hemlagade rätter. Här finns ugnsstekt hare, fläskkött, gås, potatis, skysås, fruktkakor, rökt lax, pastejer och grönsaker. Man dricker gärna äggtoddy, kruidenbitter, anijsmelk och glögg. Pepernoten är en kaka som påminner lite om pepparkakor, fast kryddigare. Man bakar gärna olika sorters kakor till julfirandet i Nederländerna. Andra populära bakverk är munkar, banketstaaf, olienbollen och appelflappen.

Firandet 
Vrolijk Kerstfeest!

sinterklaas zwarte piet

Foto: Michell Zappa / Wikipedia Commons

Julfirandet börjar tidigt i Nederländerna. I mitten av november börjar julförberedelserna i många holländska hem. Hela december är en festlig månad, där Sinterklaasvond är huvudpunkten. På Sinterklaasvond, eller Nicolausaftonen, kommer den gode biskopen Sinterklaas på en ångbåt från Spanien. Med sig har han sin vita häst och sina medhjälpare som kallas för Zwarte Piet.

På kvällen rider Sinterklaas sina vita häst över hustaken och släpper ner sina medhjälpare i skorstenarna för att lämna av paket till alla barn som varit snälla under det gångna året. Som tack ställer alla barn fram en träsko vid det öppna spisen, som är fylld med morötter till hästen och en teckning till Sinterklaas. 
Man firar även julafton och juldag, men dessa två dagar har en mer religiös och lugn framtoning.

På julafton kommer numera även jultomten, som kallas för Kertsman (för att inte förväxlas med Sinterklaas). Men de flesta barnen i Nederländerna har redan fått alla sina julklappar, så Julmannen lämnar endast små gåvor.

På juldagen äter man en stor middag med sin familj. Många går även i kyrkan på juldagsmorgonen och lyssnar till julpredikan och julmusik. Julhelgen är en lugn högtid som ofta spenderas hemma tillsammans med familjen. Man sjunger gärna julsånger tillsammans, och bland de populäraste finns låtar som Nu Syt Wellekome och Eere Zij God.