Jultraditioner i Frankrike

Jultraditionerna i Frankrike skiljer sig lite från våra svenska traditioner, och det varierar också en del mellan de olika provinserna i Frankrike. Dock så firar de allra flesta av provinserna jul den 25:e december. Den 24:e december är en helt vanlig vardag, och den 26:e likaså. Alla affärer är öppna, och de flesta går till jobbet. Julfirandet i Frankrike är kort men intensivt kan man säga, med många inslag av katolskt firande. De flesta firar tillsammans med sin familj, och det är många som tänker på att vara extra generös mot sin omgivning, ge kärlek till sina närmsta, men också tänka på de fattiga.

Även fast den 24:e december är en vardag, börjar man firandet på kvällen, med det så kallade ”La réveillon”. Hela familjen samlas och äter en festmåltid som består av en massa olika rätter. Vid midnatt sätter man på tv:n och tittar på påvens tal medan man skålar in julen med champagne. Den 25:e december kommer tomten, eller Père Noel som han kallas.

Franska barn ställer alltid ut skor framför eldstaden, med hopp om att Père Noel, ska fylla dem med julklappar. På juldagsmorgonen så upptäcker de även att julgranen har fyllts med sötsaker, godis och frukt. I vissa av de franska regionerna så finns också en “ond variant” av Père Noel, som sägs ska ge smisk till barn som varit olydiga och uppfört sig illa under året.

Juldekorationer

I Frankrike är det  julkrubban som är den viktigaste juldekorationen, och faktiskt inte julgranen. Krubborna kan man se i de flesta hem och i nästan alla kyrkor. Förutom den heliga familjen, de vise männen med flera så brukar även krubban innehålla figurer av lokala dignitärer och andra kända personer som gjort goda gärningar. I de flesta städerna och byarna sätter man upp vackra utomhusbelysningar, och många kyrkor smyckas inför julen. Många julmarknader slår upp portarna, och affärerna dekorerar sina skyltfönster och ingångar med lampor, figurer och vintergrönt.

Många familjer har julgran, men den är inte i centrum för julfirandet. Även mistlar sätts upp i de franska hemmen under jul då de sägs bringa lycka och medgång under året. Julspel och teatrar som visar hur det gick till vid Jesu födelse är också väldigt vanligt i alla delar av Frankrike.

Credit: artur84 /freedigitalphotos.net

Credit: artur84 /freedigitalphotos.net

Julmaten

Vad för typ av mat som fransmännen äter på jul varierar väldigt mycket med regioner. Normalt är att varje familjemedlem gör i ordning någon maträtt eller sötsak som är typisk för den region i Frankrike som de ursprungligen kommer ifrån.

På kvällen den 24:e december (och även den 25:e december) äter man gärna en stor festmåltid med bland annat ankbröst, kastanjer, skaldjur, kalkon, ostron, gåslever, gödkyckling, desserter, nötter, dadlar, julstubbe och vinet och champagnen flödar. Till efterrätt serveras också normalt ost. Ostbrickor med en rad olika ostsorter serveras nämligen i de allra flesta hemmen. Det finns också en efterrätt som många fransmän äter varje jul. Det är en typ av smörkrämstårta som är formad ungefär som en stubbe och är dekorerad med små julfigurer ovanpå.

 Jul hos en fransk familj

 

11 thoughts on “Jultraditioner i Frankrike

  1. Tobias says:

    Hej denna sidan äger så fett hårt bro

  2. Birger says:

    Väldigt Bra! Tycker att Frankrike är ett fint traditionellt land under Julen. De firar juletiden med familjen sin och med lamm på bordet. Tack för de fina tipsen, bästa julenstraditioner.se
    Många vänliga och angenäma hälsningar från erat största och äldsta fan Birger (101 år)

    • John says:

      Jag kollade sidan för just detta med lamm, vilket inte nämns ovan… Min andra julmiddag här och förundrades över lamm… Hör mig påsken till….
      Min vän från Nice sa samma sak… Men olika traditioner var man är… Tack för vetskapen

  3. Bengt says:

    Denna artikel var otroligt lärorik och intressant tycker jag. Jag fick här läsa att jultomten i frankrike har blå strumpor därför att Franrikes flagga är röd och baguetter är goda

  4. Henrik Evald says:

    De e nice! sånt skulle man äta till middag varje dag

  5. elisabet says:

    Jag tror att du har fått väldigt mycket om bakfoten. Jag har tillbringat många jular utomlands , både som boende i flera länder, hos goda vänner och på hotell i många länder.
    Plumpudding eller christmas puddning som är vanligt i Usa och England , men finns i olika versioner i många länder. Den innehåller inte plommon utan olika sorters torkad frukt som russin aprikoser fikon plus nötter och vad man kan ha hemma. Dessutom massor av konjak, det är det som är grejen att den ska flamberas av när man servera. I italienska kakor kan det vara något annat tex likör, spriten gör att den håller länge.

    Du skriver på många ställen att man äter kyckling , lamm, skinka. Det förekommer inte !! det ska vara att man är så fattig att man inte har råd med julmat. I Frankrike , England , Usa och många andra länder är det bara turkey som gäller dvs kalkon. Den måste för beställas månader i förväg för att man ska räkna ut så att den räcker till familjen och man ska grilla den själv vilket tar lång tid och den ska ösas stup i kvarten” och stuffa” fylla med olika fyllningar. Kastanje pure är en av de mest vanliga tillbehören. Ofta dricker man champagne till , speciellt i Frankrike. Där och i övriga medelhavsländer är det också vanligt att man grillar skaldjur som hummer eller har en fin pasta med skaldjur speciellt för julen. I Frankrike går man sen i julbön och eftersom mycket är öppet i julhelgen kan man gå ut och dansa eller se en show.. i Italien ,Spanien mm. är också midnatts mässa alla juldagarna efter den sena måltiden och den håller på rätt länge. Sen går man på bar och dricker kaffe och drinkar och träffar grannarna och vänner.
    i de flesta andra länder är det den 25e som gäller för det egentliga julfirandet. Men i Usa och England är det mycket vanligt att man kvällen den 24e har ett stort Christmas party på företaget man jobbar på, det kan vara en middag men oftast en fest med mat, dans mm. Inga julbord som i Sverige med andra ord.
    Den 25 e är det julstrumpor och klappar på morgonen och sedan kan man under dagen besöka grannar och släkt , många har julfester då alla tar med sig något, en flaska vin , en kaka , lite mat eller annat. Ofta går man runt på flera ställen. för att på kvällen gå hem till en familjemiddag. Då ska kalkonen vara färdig och champagnen kall. En fin chokladkaka passar bra efteråt. I Frankrike, Italien är det även vanligt att man äter ute på restaurang under julhelgen . Många av de finaste restaurangerna är öppna med specialmenyer och underhållning och man bokar bord månader i förväg. I Holland, Belgien och Tyskland mfl. har man lite blandade traditioner beroende på om man bor i fransktalande del , protestantisk eller katolsk del men oftast är det ungefär som ovan. Julen är både religiös, en familjehögtid, den firas på jobbet, med vänner och grannar och man skulle inte drömma att stänga allting när alla är lediga och vill fira och festa!

    England skickar i miljard julkort varje år , i Frankrike har man oftast ingen julgran hemma utan en julkrubba för barnen. Är man på julfest, kyrkan eller fransk semester händer det att man har en levande krubba med Jesus, riktiga getter och de tre vise männen som gör ett fint julspel tex innan julbön i kyrkan.

    Ingenstans har man så inskränkt trist jul med bara familjen och gamla mostrar som i Sverige , där allting är stängt , möjligtvis bara Konsum är öppet. Fram på Annandagen kan man möjligtvis gå på en bio.
    Låter det inte som att vi skulle slå ett slag för en roligare jul i Sverige, mindre ensamhet, mindre TV, mer roligt tillsammans och framför allt mer öppet.
    Kommentera gärna och kom med förslag.

    • Jultraditioner says:

      Stort tack för dina synpunkter och en mycket givande kommentar! Jag måste kolla upp detta med min researcher och skribent som skrivit just dessa artiklar.

    • Johan says:

      Mer öppet låter kanon, du ställer väl upp själv och jobbar under julen?

  6. Pierre says:

    Un très bon site! Catched tout sur le point!

  7. maefehr says:

    hej jag tyckte texen var bra till skillnad från alla andra tråkmonsar

  8. Timmy says:

    Jag tycker att funktionnedsatta inte kan läsa texten utan att få anfall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *